(na začátek se sluší a patří panu prezidentovi popřát k narozeninám, ačkoli tento článek, kdyby ho četl, by ho asi nepotěšil. Přesto, vše nejlepší!)

Celkem bez povšimnutí českých médií byla minulý týden v Bruselu publikována společná deklarace dvaasedmdesáti předních světových firem, které v ní říkají: "Zvýšení evropských klimatických ambicí bude pro ekonomiku a pracovní místa v EU dobré." (zdroj)

obrazek

Zdroj foto: www.ehow.com

Samozřejmě, řeknete si, to určitě budou firmy, které vyrábějí různé úsporné a nízkouhlíkové technologie, spotřebiče a jiné výrobky, které na tom jasně vydělají, že? "Nenápadně" takto lobbují za své obchodní zájmy a ještě to vydávají za jakousi společensky prospěšnou věc!

To je i není pravda. Řada firem podepsaných pod touto deklarací skutečně jsou producenti různých úsporných technologií. Ale na druhý pohled může zarazit, že tam je daleko více firem, které na tom na první pohled nevydělají. Máme tam finanční instituce (BNP Paribas, Allianz, Unicredit), telekomunikační a IT firmy (British Telecom, Google. Vodafone), výrobce nápojů a potravin (Coca Cola, Ferrero, Nestlé), oděvní firmy (H&M, Marks & Spencer), nábytek a interiéry (IKEA, Interface FLOR) nebo třeba firmy z retailu (ASDA, Carrefour).

U žádné z těchto firem se nezdá, že by zvýšení závazku EU na snížení emisí CO2 (přiznávám, zvýšení snížení zní divně, ale jak to jinak napsat?) z 20% na 30% pro ni bylo přímo výhodné - snad jen oděvní firmy bychom s trochou paranoie mohli podezírat z toho, že chtějí odvrátit oteplování proto, aby prodaly více oblečení. U některých firem bychom možná dokonce čekali i odpor. A přesto se tato sedmdesátka sjednotila aspoň na této společné deklaraci, ve které prohlašují, že posun k nízkouhlíkové ekonomice je přínosný.

Otázka do diskuse: můžeme toto snadno bagatelizovat? Můžeme vedení sedmdesáti obřích mezinárodních firem prostě a jednoduše označit za zmanipulované poblouzněné snílky, kteří neví o čem mluví? Tady už se přece nepohybujeme mezi "nikým nevolenými NGOisty", ale mezi elitou světového byznysu, která už něco předvedla a něco dokázala.

Druhá otázka do diskuse: kdy se dočkáme podobné iniciativy u nás v Česku?